strokesurvivor.blogg.se

Hej! Jag heter Anneli och jag är född 1971. 2003 drabbades jag av en massiv stroke. I den här bloggen kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter efter att ha drabbats av en stroke mitt i livet. Jag delar med mig av de verktyg som jag använde mig av för att åstadkomma det som enligt läkarkåren är ett mirakel. Jag delar med mig av träningstips, både mentala och fysiska. Jag kommer också att skriva om de svårigheter som man ofta möter när man lever med en trasig hjärna. Jag kommer framförallt att ta upp s.k dolda funktionshinder. Min förhoppning är att inspirera människor och öka förståelsen för oss som har drabbats av stroke mitt i livet. Om jag genom att dela med mig av min historia kan hjälpa någon annan så blir min stroke plötsligt meningsfull. Scrolla ned till mitt första inlägg för att ta del av min historia/bakgrund. Hjälp mig att sprida information om denna folksjukdom som drabbar någon var 20 minut. Stroke är en av de främsta orsakerna till funktionsnedsättning och död i Sverige idag och 20% av de som drabbas är i arbetsför ålder. Vill du stödja mig och min mission så gå gärna med i STROKE riksförbundet. Där arbetar jag aktivt för visionen: " Ett värdigt liv efter stroke". Tillsammans är vi starka!

Hjärntrötta hjärnor måste respekteras.

Publicerad 2019-03-13 17:10:37 i Allmänt,

Nationella Strokedagen går av stapeln den andra tisdagen i  Maj varje år. Dagen brukar ha olika teman och i år är temat: Hjärntrötthet.
 
Jag brukar hävda att det går att bli bättre lång tid efter en stroke och att det alltid finns hopp. Att hjärnan är plastisk och omformar sig om man utmanar den. Som exempel brukar jag berätta att jag fick igång rörligheten i min vänstra tumme efter en period med intensiv CI terapi,  och det var 13 år efter min stroke.  
 
Men hjärntrötthet går inte att träna bort. Man får helt enkelt anpassa livet efter hjärnan. Annars vill man ju ofta anpassa hjärnan efter livet så att man kan leva som "förr". Man vill tillbaka. Jag hör så ofta dessa ord. Man vill tillbaka. Bli som innan stroken. 
 
Hjärntrötthet går inte att träna bort. Visst går det att hitta strategier och det pågår spännande forskning som undersöker om konditionsträning kan hjälpa vid/mot hjärntrötthet. Men jag har fått anpassa livet efter min hjärna. Jag försökte länge att göra tvärtom och Det slutade med utmattning varenda gång.
 
Vila och Vård -Av- Anneli dagar är en absolut nödvändighet för att jag ska orka leva.
 
Att sitta stilla och vara passiv är aldrig en hållbar strategi. Hjärntrött eller ej.
 
Det gäller att hitta en balans som är  hållbar på sikt. Motion och aktiv vila brukar vara ingredienserna i en hållbar livs- cocktail efter stroke. Aktiv vila är olika saker för olika människor men det kan vara yoga, meditation och/eller att strosa i naturen. Ge hjärnan möjlighet att vila från alla intryck. Möjlighet att sortera de intryck som den har fått/mött under dagen.
 
Motion är också är bra samt att fylla på med sådant som gör dig glad. Det är olika för olika människor. Bara du vet vad som är bra för dig.
 
Det är min absoluta uppfattning som professionell strokesurvivor!
 
Det finns en väg vidare efter stroke men det kan ta tid att hitta den så gör som Skalman, "skynda långsamt". 
 
Kärlek till alla survivors som lever med trasiga hjärnor ❤!
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Lisa

Publicerad 2019-03-14 08:33:43

Vilket bra tema och som vanligt bra text. Ha en bra dag. Kram

Svar: Tack snäla :)!
Anneli Torsfeldt Heikenborn

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela