strokesurvivor.blogg.se

Hej! Jag heter Anneli och jag är född 1971. 2003 drabbades jag av en massiv stroke. I den här bloggen kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter efter att ha drabbats av en stroke mitt i livet. Jag delar med mig av de verktyg som jag använde mig av för att åstadkomma det som enligt läkarkåren är ett mirakel. Jag delar med mig av träningstips, både mentala och fysiska. Jag kommer också att skriva om de svårigheter som man ofta möter när man lever med en trasig hjärna. Jag kommer framförallt att ta upp s.k dolda funktionshinder. Min förhoppning är att inspirera människor och öka förståelsen för oss som har drabbats av stroke mitt i livet. Om jag genom att dela med mig av min historia kan hjälpa någon annan så blir min stroke plötsligt meningsfull. Scrolla ned till mitt första inlägg för att ta del av min historia/bakgrund. Hjälp mig att sprida information om denna folksjukdom som drabbar någon var 20 minut. Stroke är en av de främsta orsakerna till funktionsnedsättning och död i Sverige idag och 20% av de som drabbas är i arbetsför ålder. Vill du stödja mig och min mission så gå gärna med i STROKE riksförbundet. Där arbetar jag aktivt för visionen: " Ett värdigt liv efter stroke". Tillsammans är vi starka!

There is no way to happiness. Happiness is the way

Publicerad 2017-08-31 09:35:00 i Allmänt,

 
Livet innebär en viss del av svårigheter och motgångar. När de  livsstrategier vi har inte längre fungerar hamnar vi i kris. Då utvecklar vi nya strategier så att vi kan ta oss vidare i livet. Dessa kriser behöver inte vara speciellt svåra. En del går vi igenom utan att vi direkt tänker på det. Tex att det lilla barnet upptäcker att det inte längre är tillräckligt att krypa. Vi hamnar i en kris och sedan lär vi oss att gå. Vi hejar på det lilla barnet och firar och hurrar när de tar sina första steg. Kris och utveckling heter det.
 
Många kriser är mentala och syns inte på utsidan. Ibland kansdke vi inte ens själva är medvetna om att vi går igenom en kris. Att få stroke innebär ofta är att man  hamna i en rejäl kris. Man har en ny hjärna och därmed helt nya förutsättningar i livet. Många funktioner återfår man genom träning. Andra får man hitta kompensatoriska strategier för. Checklistor, tidsscheman, påminnelser, rullstol, käpp, mm, mm.
 
Många upplever att de är nedstämda efter en stroke. Det är fullt naturligt. Depression är vanligt efter stroke. Visst är man ledsen, förtvivlad, känner sig missförstådd och kanske misslyckad. Jag tvivlade väldigt länge och mycket på vem jag var, efter min stroke. Min fasad var krackelerad och jag kände mig vilsen, förvirrad, sorgsen och trött. Jag vet att jag flera gånger tänkte att jag drömmer. Snart kommer jag vakna och inse att allt detta bara var en ond dröm. Det var ingen dröm. Det var mitt liv. Mitt liv var en riktig mardröm.
 
Jag har gått igenom kris på kris. Varit ledsen, arg, förtvivlad. Senast när jag insåg att min stroke har fått så stora konsekvenser att jag inte längre kan arbeta. Jag passar inte in någonstans längre. Vad är då meningen? Frågade jag mig själv. Jag har stundtals mått fruktansvärt dåligt.
 
Men man får inte glömma bort att skratta, fira livet, att man fick en andra chans. Humor är en otrolig källa till livskraft. Ibland är livet så pissigt att det bästa man kan göra är att bara garva åt skiten. Så när vi sitter där med offerkoftan på oss och tycker at livet är orättvist så kanske det kan hjälpa att veta: "There is no way to happiness. Happiness is the way".
 
Vad gör dig glad? Skriv en lista på minst tio saker som gör dig glad och se till att göra minst två av dem varje dag. Ett annat tips är att föra logg/dagbok över sinnesstämningar, mål och aktiviteter.
 
På så vis kan du gå tillbaka och se vilka aktiviteter som för dig dit du vill vara och vilka som suger/tar energi. Glöm inte bort att fira dig själv och dina framgångar.
 
 
 
 
En strokesurvivor är en superhjälte! Idag skjuter jag glädjepilar till alla som behöver. Till alla survivors därute. Tillsammans är vi starka <3!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela