strokesurvivor.blogg.se

Hej! Jag heter Anneli och jag är född 1971. 2003 drabbades jag av en massiv stroke. I den här bloggen kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter efter att ha drabbats av en stroke mitt i livet. Jag delar med mig av de verktyg som jag använde mig av för att åstadkomma det som enligt läkarkåren är ett mirakel. Jag delar med mig av träningstips, både mentala och fysiska. Jag kommer också att skriva om de svårigheter som man ofta möter när man lever med en trasig hjärna. Jag kommer framförallt att ta upp s.k dolda funktionshinder. Min förhoppning är att inspirera människor och öka förståelsen för oss som har drabbats av stroke mitt i livet. Om jag genom att dela med mig av min historia kan hjälpa någon annan så blir min stroke plötsligt meningsfull. Scrolla ned till mitt första inlägg för att ta del av min historia/bakgrund. Hjälp mig att sprida information om denna folksjukdom som drabbar någon var 20 minut. Stroke är en av de främsta orsakerna till funktionsnedsättning och död i Sverige idag och 20% av de som drabbas är i arbetsför ålder. Vill du stödja mig och min mission så gå gärna med i STROKE riksförbundet. Där arbetar jag aktivt för visionen: " Ett värdigt liv efter stroke". Tillsammans är vi starka!

Livet som professionell strokesurvivor

Publicerad 2019-05-29 15:38:34 i Allmänt,

Har precis blivit intervjuad av Expressen. De ska ha en artikelserie om stroke och vill belysa hur livet kan bli efter stroke.
 
Jag berättar, som så många gånger förr,  om hur jag  har  kämpat för att ta mig vidare. Om mina VAA Vård Av Anneli dagar som numera är en absolut nödvändighet. Om hur mitt liv i stor utsträckning går ut på att träna för att bibehålla de funktioner jag har återfått och däremellan aktivt vila. Andas. Stänga av. Vila hjärna  ifrån alla intryck. 
 
Om jag inte gör det i tid så kollapsar jag. Det är inte roligt men det är då mitt liv måste vara. Jag berättar om hur jag själv varit tvungen att söka rehab, leta efter vägar att leva ett värdigt/hållbart liv,  be om hjälp av kuratorer, psykologer och läkare. Jag har tjatat mig till Botox mot mina spastiska muskler och jag tjatar mig till träning hos  neurofysioterapeuter. Jag vägrar att ge upp. Jag vägrar att acceptera smärta och ett begränsat liv i större utsträckning än vad som är nödvändigt.
 
Jag klarar inte längre än att resa kommunalt pga de många intrycken utan är beroende av bil. Inte för att jag vill åka bil, utan för att jag måste vila hjärnan från intryck. Jag klarar heller inte av att stå upp på ett fullsatt pendeltåg och eftersom det inte syns jättemycket på utsidan hur svårt jag har att stå upp  så händer det aldrig att någon erbjuder mig en sittplats. Mao behöver jag bil för att kunna ta mig till affär, träning, apotek mm.mm. och jag bejöver kunna parkera nära den aktivitet jag ska på. Enegin kn ta slut fort och så kan det vars omöjligt att gå längre sträckor eller att minnas var jag parkerade bilen . 
 
Jag har blivit nekad p tillstånd för rörelsehindrad eftersom jag en bra dag klarar av att gå mer än 100 meter. De dagar jag inte klarar det får jag stanna hemma anser handläggaren på kommunen.
 
Jag ge skrivit om detta förr men det blossade upp nu igen. Det är inte alla funktionsnedsättnungar som syns på utsidan! 
 
Jag vill beskriva frustrationen över av att inte passa in. Hur jag  är  för frisk för att vara sjuk och gör sjuk för att vara frisk. Detta mellanläge konsumerar energi. Hur min hjärna hela tiden måste kompensera för det som inte längre sker automatiskt. Att gå, laga frukost, klä på mig, minnas var jag lade nycklarna,  mm,mm. Rena självklarheter för en frisk  person, som för min hjärna tar otroligt mycket energi. 
 
 Nu sitter jag i soffan och betraktar våren som spirar utanför fönstret. Jag är oändligt sorgsen över att mitt liv tog en annan vändning än jag hade tänkt mig, men jag tänker aktivt fortsätta att se och förstärka det jag kan göra. Och i ärlighetens namn så är att betrakta den spirande våren utanför fönstret inte så dumt ändå. 
 
All kärlek och medkänsla önskar jag till alla som oever med trasiga hjärnor. Vi är survivors och tillsammans är vi starka 💪❤!
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela