strokesurvivor.blogg.se

Hej! Jag heter Anneli och jag är född 1971. 2003 drabbades jag av en massiv stroke. I den här bloggen kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter efter att ha drabbats av en stroke mitt i livet. Jag delar med mig av de verktyg som jag använde mig av för att åstadkomma det som enligt läkarkåren är ett mirakel. Jag delar med mig av träningstips, både mentala och fysiska. Jag kommer också att skriva om de svårigheter som man ofta möter när man lever med en trasig hjärna. Jag kommer framförallt att ta upp s.k dolda funktionshinder. Min förhoppning är att inspirera människor och öka förståelsen för oss som har drabbats av stroke mitt i livet. Om jag genom att dela med mig av min historia kan hjälpa någon annan så blir min stroke plötsligt meningsfull. Scrolla ned till mitt första inlägg för att ta del av min historia/bakgrund. Hjälp mig att sprida information om denna folksjukdom som drabbar någon var 20 minut. Stroke är en av de främsta orsakerna till funktionsnedsättning och död i Sverige idag och 20% av de som drabbas är i arbetsför ålder. Vill du stödja mig och min mission så gå gärna med i STROKE riksförbundet. Där arbetar jag aktivt för visionen: " Ett värdigt liv efter stroke". Tillsammans är vi starka!

Löpning som rehabträning

Publicerad 2016-10-25 11:37:00 i Allmänt,

Mina verktyg – rehabilitering efter stroke. En kvinna frågade mig en gång: ” Hur gjorde du? Hur gjorde du för att åstadkomma det som enligt läkarkåren är ett mirakel?” Jag funderade ett tag. Ganska länge faktiskt……. För att kunna besvara frågan har jag definierat ett antal verktyg som jag ett efter ett presenterar här i min blogg.
Jag har tidigare skrivit om löpning och hur den har hjälpt mig i min rehabilitering. När denna artikel dök upp i media i helgen så kände jag att jag på nytt ville lyfta detta ämne. Löpning som rehabträning. Det är nu återigen bevisat att löpning/motion bidrar till att reparera hjärnan. Läs mer i artikeln, i länken nedan. http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/frivillig-motion-kan-reparera-hjarnskador. Det var när jag satt i min rullstol på sjukhuset, totalt förlamad i vänster sida av kroppen, som lusten och längtan efter löpning föddes. Jag som alltid hade hatat att jogga ville plötsligt inget hellre än att springa.
Jag lovade mig själv att om jag reser mig ur rullstolen så ska jag springa. Jag ska springa som Forrest Gump tänkte jag, och såg scenen framför mig där han springer så att benskenorna far åt alla håll.
Nio månader senare sprang jag tjejmilen på 70 minuter ! Läkarna kallar mig medicinskt mirakel. Jag tror inte att jag på något vis är ett mirakel utan det finns andra förklaringar. Det som däremot är något ”mirakulöst” är lusten att springa, som kom till mig där på sjukhuset. Var kom den ifrån? Nu publiceras det forskningsrapport på forskningsrapport som bevisar att motion, och speciellt löpning, är otroligt bra rehabträning efter en stroke. Löpningen hjälper hjärnan att läka.
Min kropp visste vad den behövde för att läka, tänker jag. Var kom annars lusten att jogga ifrån? Efter det här blogginlägget ska jag ge mig ut på en joggingtur. Jag känner av ett intensivt motstånd: ” Det regnar. Jag blir blöt. Telefonen kan bli förstörd. Jag gör det imorgon istället”. Ibland får man vara som Pippi Långstrump och säga åt sig själv på skarpen: ”Nu joggar du Anneli. Du vet att du mår så bra efteråt.” Nu ska jag jogga ifrån alla bekymmer med oförstående Försäkringskassehandläggare och ett samhälle där jag känner att jag inte passar in. För det är inte på något vis så att det faktum att jag kan jogga gör att jag är fullt återställd. Inte på långa vägar. Jag trodde en längre tid att det var precis så men nu vet jag bättre. En stor anledning till att jag bloggar är för att sprida kunskap om konsekvenser av stroke och dolda funktionsnedsättningar. ”Jag springer för livet efter stroke. Ett liv som har räddats ska också levas.” Don’t mess with me. I’m a strokesurvivor. Forza!!!!!

Kommentarer

Postat av: nina johansen

Publicerad 2016-10-26 23:11:19

konstigt den dära känslan om att springa kom till mig på sjukhuset också

Svar: Märkligt men festligt. Springer du idag?
Anneli Torsfeldt Heikenborn

Postat av: Anonym

Publicerad 2016-10-30 02:20:20

Jag har själv kämpat på sedan 2009. Två bra grabbar, b
ny fru och jag får 4 hjärtinfarkter och 2 stroke fram till 2014.
Jag kämpade mot rädslan och distansen till min fru. Det blev inte lättare av att få en infarkt varje år. Har känt mig värdelös, trist, elak och mycket rädd. Att jag inte fick komma hem eller att min släkting frågade om jag inte var avundsjuk på min pappa som dog efter en stroke och en hjärtinfarkt?
Jag kände mig så värdelös eftersom att jag överlevde tudligem var jobbigt för min familj vae något som stannat kvar i drömmar sedan dess.
Jag känner mig ibland onyttig och dåligt för fortfarande behandlas jag som en rar idiot av min närmaste. Barnen gillar mig men vägrar att tala om hur jag mår. Min fru vill aldrig höra på mig för då mår hon dåligt och då ska jag trösta annars stormar hon ut och är borta flera timmar.
Hon säger att hon älskar mig men hon visar det på ett konstigt sätt.
Ändå försöker jag göra något bra varje dag för då mår jag bra.
Må gott hoppas
Joachim Bolinder

Svar: Det låter som om du har en tuff och svår situatio, men kanske lättar det om du sätter ord på dina känslor och tankar? Hang in there :)! Du är inte ensam. Vi är många srvivors därute.
Anneli Torsfeldt Heikenborn

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela