strokesurvivor.blogg.se

Hej! Jag heter Anneli och jag är född 1971. 2003 drabbades jag av en massiv stroke. I den här bloggen kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter efter att ha drabbats av en stroke mitt i livet. Jag delar med mig av de verktyg som jag använde mig av för att åstadkomma det som enligt läkarkåren är ett mirakel. Jag delar med mig av träningstips, både mentala och fysiska. Jag kommer också att skriva om de svårigheter som man ofta möter när man lever med en trasig hjärna. Jag kommer framförallt att ta upp s.k dolda funktionshinder. Min förhoppning är att inspirera människor och öka förståelsen för oss som har drabbats av stroke mitt i livet. Om jag genom att dela med mig av min historia kan hjälpa någon annan så blir min stroke plötsligt meningsfull. Scrolla ned till mitt första inlägg för att ta del av min historia/bakgrund. Hjälp mig att sprida information om denna folksjukdom som drabbar någon var 20 minut. Stroke är en av de främsta orsakerna till funktionsnedsättning och död i Sverige idag och 20% av de som drabbas är i arbetsför ålder. Vill du stödja mig och min mission så gå gärna med i STROKE riksförbundet. Där arbetar jag aktivt för visionen: " Ett värdigt liv efter stroke". Tillsammans är vi starka!

The dance of life

Publicerad 2019-02-05 14:01:00 i Allmänt,

Jag skriver om livet som strokesurvivor.

 Oftast skriver jag om sådant som jag har lyckats med trots att jag egentligen inte ska kunna, med tanke på min skada. Som tex att jag kan springa. Jag brukar skriva att jag klarar mig hyggligt bra i livet trots allt.  Jag beskriver oftast det positiva. Jag försöker att se livet ifrån den ljusa sidan.

Jag brukar skriva att vi kan välja. Att vi människor inte är offer utan kraftfulla skapare. Att vi skapar våra liv genom våra tankar och känslor. 

Jag är otroligt ledsen över att jag blev sjuk och funktionsnedsatt, men jag väljer aktivt att inte gå in i den känslan. Utan jag försöker att fokusera på det som är positivt. Det jag kan göra.

Ibland så känner jag mig som en ”fejk”…………

Jag har alltid älskat att dansa. Det var tidigare en stor och viktig del av mitt liv. Efter min stroke så går det inte. Min vänstra sida hänger inte med och den spastiska paresen gör att jag ser märklig, stel och ryckig ut. I många år sörjde jag detta. Jag har i perioder tänkt att det blir nog bättre, men det blir inte bättre. Jag kan inte dansa som förr och det är en av mina största sorger.

 Sedan hittade jag zumban och världen bästa instruktör som sa: ”Har ni tagit er hit så kan ni zumba”. ”Alla kan zumba”, hävdade hon bestämt. Jag zumba-de på. På mitt sätt. Undvek att titta på mig själv i speglarna och hittade tillbaka till dansglädjen. Det är underbart att röra sig till musik. Kroppen och knoppen mår bra av det. Till sist så vågade jag snegla på mig själv i spegeln. För att få input på hur jag rörde mig. På så vis är speglar bra. Särskilt om man har nedsatt känsel. Sakta men säkert så vande jag mig vid mitt nya sätt att röra mig.

I helgen så gick jag en dansinstruktörsutbildning. Fattar ni hur modigt det är?

Min mission är att starta dansgrupper där alla passar in oavsett förmåga. Kravlös, lustfylld rörelseglädje. För att röra på sig är bra. För alla!! Man kan t.o.m.dansa sittandes. Vilket innebär att alla kan delta.

Under helgens utbildning så filmades vissa danser. Jag hade liksom lyckats förtränga/glömma bort hur jag ser ut. Att se mig själv dansa var som att få en kniv rakt in i hjärtat. Jag ser jättekonstig ut. Hela jag vill protestera, skrika, gråta. Jag vill inte att det ska vara så här!!!!!! Men det kommer inte att hjälpa. Det är som det är. Det gör mig arg, ledsen och förtvivlad. Men det är som det är.

Jag tänker att om jag genom att dansa med min kropp precis så som den är och ser ut just nu kan inspirera andra att göra detsamma oavsett hur deras kroppar ser ut och fungerar och ser ut så är det värt det.

Kanske kommer jag även att göra en moon-walk baklänges ut ur rummet, Arnold style och säga:

” I’ll be back”.

Mera dans och glädje till folket och speciellt till oss survivors som verkligen behöver hitta glädjeämnena i livet.

Det finns en väg vidare efter stroke men vissa dagar är den förbannat knögglig och svår att ta sig fram på. Då är det skönt att veta/känna att man inte är ensam.

Till alla survivors därute.

Tillsammans är vi starka <3!

 

 
 
 

 

Kommentarer

Postat av: Hanna

Publicerad 2019-02-08 08:49:00

Vill börja tacka för SMIL mötet i går! Mitt första möte och träff med er alla i SMIL gruppen! Tack!

Anneli!
Jag har börjat läsa lite ur din blogg! Tack för att du delar med dig!

Du berättar att du känner att det är jobbigt att se dig själv dansa, så känner jag mig själv när jag pratar. Det är inte Hanna som talar, det är min stroke talar. Jag hör min röst och min tal som jag talade innan stroken, men bara i mitt huvud...

Nu är det min strokes accent och det är jobbigt att höra stroken varje gång jag öppnar min mun. Varje dag får jag frågan - Var ifrån är du? Eh, jag är från Strokekia, har du hört talas om det landet?, skulle jag vilja svara då!

Jag hade ett väl använt avancerat ordförråd innan. Nu måste jag välja vilka ord jag ska använda, som inte tar så mycket kraft att uttala, så att jag orkar prata lite längre och kan spara min energi.

Jag hittar alla ord, men då min tunga inte lyder och är svag och känselnedsatt, så har den svårt att jobba rätt, artikulera och hitta alla språkljud.

Jag har min gamla röst kvar i min telefonsvarare och kommer inte byta ut den. Vill minnas hur jag engång lät och pratade, det är en del av mitt liv. Historien om Hanna, innan stroken. Nu bygger jag upp resten av min liv, med stroke. Livet är ett pussel och varje bit räknas för att pusslet ska bli helt!

Hoppas du Anneli och alla ni som läser, får en fin dag!

Kram Hanna

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela