strokesurvivor.blogg.se

Hej! Jag heter Anneli och jag är född 1971. 2003 drabbades jag av en massiv stroke. I den här bloggen kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter efter att ha drabbats av en stroke mitt i livet. Jag delar med mig av de verktyg som jag använde mig av för att åstadkomma det som enligt läkarkåren är ett mirakel. Jag delar med mig av träningstips, både mentala och fysiska. Jag kommer också att skriva om de svårigheter som man ofta möter när man lever med en trasig hjärna. Jag kommer framförallt att ta upp s.k dolda funktionshinder. Min förhoppning är att inspirera människor och öka förståelsen för oss som har drabbats av stroke mitt i livet. Om jag genom att dela med mig av min historia kan hjälpa någon annan så blir min stroke plötsligt meningsfull. Scrolla ned till mitt första inlägg för att ta del av min historia/bakgrund. Hjälp mig att sprida information om denna folksjukdom som drabbar någon var 20 minut. Stroke är en av de främsta orsakerna till funktionsnedsättning och död i Sverige idag och 20% av de som drabbas är i arbetsför ålder. Vill du stödja mig och min mission så gå gärna med i STROKE riksförbundet. Där arbetar jag aktivt för visionen: " Ett värdigt liv efter stroke". Tillsammans är vi starka!

Att acceptera ett liv inte vinna ett krig

Publicerad 2018-07-12 10:21:00 i Allmänt,

Ibland så känns det som om mitt liv här  varit en ständigt pågående kris, sedan den där dagen. Den 15 december 2003,  då jag valde livet trots att det egentligen inte var möjligt.

Jag skulle inte överleva. Om jag mot all förmodan skulle vakna upp så skulle jag bli ett “vårdpaket". Mina anhöriga fick veta att jag inte skulle leva ett drägligt liv, vad nu det innebär……?

Jag lever och även om mitt liv är väldigt annorlunda så skulle jag nog säga att det är i allra högsta grad drägligt. Jag har bearbetat traumat under flera vändor och lärt mig att acceptera det liv jag fick. En av de psykoterapeuter som jag har haft förmånen att  träffa genom åren rekommenderade mig att läsa Anna Kåvers bok: “ Att acceptera ett liv, inte vinna ett krig". Jag är inte bara lydig utan även nyfiken så jag läste boken.

 

Tror att detta var någon gång runt 2006/2007. Då hade krisen förvärras eftersom min man ville ha skilsmässa. Jag var förtvivlad. Jag hade inte varit singel sedan jag var 15 år. Hade aldrig bott ensam och nu var jag ju dessutom funktionsnedsatt efter min stroke. Nu var jag helt plötsligt dessitom frånskild/dumpad tvåbarnsmor.

 

Sorgen visste inga gränser. Det var ju inte så här det skulle bli ville jag skrika! Men till vem och i vilket syfte?........

 

Nåväl.

 

Dryga tio år senare har jag landat i någon form av acceptans. Resan har varit lång och stundtals väldigt svår, men   jag tror att jag har nått någon form av delmål på min livsresa.

Det fanns en tid då jag  satt i köket och längtansfullt  tittade på grannarna som gick iväg till sina arbeten. De har någonstans att gå på dagarna. De har ett syfte. Brukade jag tänka. Livet kändes tomt och meningslös utan ett arbete att gå till. Jag var trött på min sjukdom och ville "tillbaka".

Idag tänker jag att mitt arbete är att ta hand om mig själv och att försöka att må så bra som möjligt. Visst känns det lite syndigt, ibland. Luther och Jante är mina ständiga följeslagare, men deras skrik hörs inte längre lika starkt. Jag väljer att notera  dem men jag lyssnar inte längre på dem.

Jag har nog faktiskt accepterat att jag inte längre är den karriärkvinna jag en gång var. Men jag har kvar mina kompetenser  och en hel del av mina förmågor, även om jag inte passar in/fungerar i dagens arbetsliv. För mig är det ett heltidsjobb att vara stroke survivor och det har jag slutligen bestämt mig att sluta kriga mot.

 

Kanske är det det som Anna Kåver menar med att acceptera ett liv, inte vinna ett krig.

 

Det finns en väg vidare efter stroke och tillsammans  är det lättare att vandra den. Till alla survivors därute. Tillsammans är vi starka ❤💪!

Kommentarer

Postat av: Lisa Jansson

Publicerad 2018-07-12 11:39:27

Tack för alla kloka ord. DU är verkligen en survivor som inspirerar 😍

Postat av: Anonym

Publicerad 2018-07-12 19:38:30

Tack bästa Lisa❤!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela