strokesurvivor.blogg.se

Hej! Jag heter Anneli och jag är född 1971. 2003 drabbades jag av en massiv stroke. I den här bloggen kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter efter att ha drabbats av en stroke mitt i livet. Jag delar med mig av de verktyg som jag använde mig av för att åstadkomma det som enligt läkarkåren är ett mirakel. Jag delar med mig av träningstips, både mentala och fysiska. Jag kommer också att skriva om de svårigheter som man ofta möter när man lever med en trasig hjärna. Jag kommer framförallt att ta upp s.k dolda funktionshinder. Min förhoppning är att inspirera människor och öka förståelsen för oss som har drabbats av stroke mitt i livet. Om jag genom att dela med mig av min historia kan hjälpa någon annan så blir min stroke plötsligt meningsfull. Scrolla ned till mitt första inlägg för att ta del av min historia/bakgrund. Hjälp mig att sprida information om denna folksjukdom som drabbar någon var 20 minut. Stroke är en av de främsta orsakerna till funktionsnedsättning och död i Sverige idag och 20% av de som drabbas är i arbetsför ålder. Vill du stödja mig och min mission så gå gärna med i STROKE riksförbundet. Där arbetar jag aktivt för visionen: " Ett värdigt liv efter stroke". Tillsammans är vi starka!

Med humor som vapen

Publicerad 2017-02-10 10:28:00 i Allmänt,

Med humor som vapen Jag trodde att jag tidigare behandlat detta ämne men nu jag hittar inget inlägg så i värsta fall så upprepar jag mig själv nu . Det får ni leva med.
 
Humor är nämligen ett av de  verktyg som har hjälpt mig vidare på vägen efter stroke. Då menar jag inte att skratta bort det onda eller göra sig rolig på sin egen bekostnad utan att ha "humor som vapen".
 
För mig är det ett sätt att distansera sig. Få lite perspektiv. Saker känns lite lättare att hantera om man ser det från ett humoristiskt perspektiv. Livet blir roligare om man ler och är glad oavsett omständigheter. De flesta nya vänner som jag har fått via stroken har jag väldigt roligt tillsammans med. Jag har ifs roligt med de flesta människor, men de som jag har lärt känna via strokeföreningen och Stroke riksförbundet är det något speciellt med. Kanske är det så att det faktum att livet plötsligt tar en annan vändning och oftast blir tufft som gör att man liksom omedvetet väljer att se det från den ljusa sidan. För att orka överleva?
 
Jag har varit djupt nere i depressions-träsket också, tro mig! Jag har ofta önskat att jag hade fått dö istället. Jag märker dock att ett positivt sinnelag och humor hjälper mig att hålla mig ifrån deppträsket. En förutsättning för att jag ska orka tänka positivt är att jag har energi.
 
Att jag får återhämtning och adekvat vila. Och att jag fyller på med positiva saker. Fyller på med glädje. Träning, dans, gemenskap, roliga filmer/böcker men även meditation, yoga och kravlösa promenader i naturen. Att bara strosa omkring och viska Tiddelipom. Som Nalle Puh.
 
Nu har jag dessutom fått tummen ur och har anmält mig till en kör. Joy voices. Det ska bli så kul! Forskning visar att vi blir lyckliga av att sjunga. Att sjunga tillsammans är välgörande för våra hjärnor. Likaså att meditera tillsammans och att skratta, dansa. Jag dansar zumba två gånger per vecka. Jag har numera lärt mig att bortse ifrån det faktum att jag ser relativt ”muppig” ut med min spastiska kropp. Det är så kul att dansa och det gör mig så glad.
 
Igår hade vi en SMIL (Stroke Mitt I Livet) träff i Strokeföreningen i Stockholms län. Det var inte så många som hade möjlighet att komma. Vi var fyra blondiner som träffades. Det fina med vår vänskap är att vi kan skratta åt oss själva och de ”tokigheter” som vi gör. Vi gav begrepp som ”Blondes have more fun”, en helt ny dimension. Vi lärde oss t.ex att det är dumt att ”popcorn-peka” och att om man ska gå på bio och är tre personer så behöver man inte köpa sex stycken biljetter. Det senare var ifs inte mitt fel/ utan bankens…… Man kan alltid försöka ”dra strokekortet” när saker inte fungerar, och fungerar inte det så kan man alltid skylla på att man är blond. Att då vara strokeskadadoch blond ger helt nya möjligheter. Kontentan blir alltså inte enbart :”Blondes have more fun” utan “We have more fun when we are happy”. Och : “Happiness is a choice”. Kärlek och glädje till alla survivors därute! Tillsamman är vi starka! Tilledilpom <3!
 
pom <3!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela