strokesurvivor.blogg.se

Hej! Jag heter Anneli och jag är född 1971. 2003 drabbades jag av en massiv stroke. I den här bloggen kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter efter att ha drabbats av en stroke mitt i livet. Jag delar med mig av de verktyg som jag använde mig av för att åstadkomma det som enligt läkarkåren är ett mirakel. Jag delar med mig av träningstips, både mentala och fysiska. Jag kommer också att skriva om de svårigheter som man ofta möter när man lever med en trasig hjärna. Jag kommer framförallt att ta upp s.k dolda funktionshinder. Min förhoppning är att inspirera människor och öka förståelsen för oss som har drabbats av stroke mitt i livet. Om jag genom att dela med mig av min historia kan hjälpa någon annan så blir min stroke plötsligt meningsfull. Scrolla ned till mitt första inlägg för att ta del av min historia/bakgrund. Hjälp mig att sprida information om denna folksjukdom som drabbar någon var 20 minut. Stroke är en av de främsta orsakerna till funktionsnedsättning och död i Sverige idag och 20% av de som drabbas är i arbetsför ålder. Vill du stödja mig och min mission så gå gärna med i STROKE riksförbundet. Där arbetar jag aktivt för visionen: " Ett värdigt liv efter stroke". Tillsammans är vi starka!

Det är bevisat! Det går att träna vårt välbefinnande m.h.a: Mindfulness

Publicerad 2016-10-21 11:17:00 i Allmänt,

Vi är många som lever med s.k. dolda funktionsnedsättningar, efter stroke. Tex nedsatt minne, nedsatt koncentration, nedsatt visiuospatial förmåga, neglekt av olika slag och afasi mm mm. Hjärnan är ytterst komplex och styr många funktioner som vi inte tänker på i dagligdags. Hjärnan är fantastisk. Dessutom är den plastisk vilket innebär att den förändras ständigt.. Igår fick jag ett mail ifrån min mindfulness-lärare Dr, Ola Schenström.. Hanrapporterar ifrån en konferens i USA där man har forskat på mindfulness träningseffekter på hjärnan. Resultaten är häpnadsväckande. Nedan följer ett utdrag ifrån Olas mail: Davidson tog upp fem vetenskapliga faktorer som stöder påståendet att välbefinnande kan tränas! Neuroplasticitet – hjärnan ändras, formas, hela tiden genom träning – medveten och framför allt omedveten. Genom träning i mindfulness och medkänsla formas hjärnan så att ökar vårt välbefinnande. Epigenetik – om de gener vi har aktiveras eller inte beror på miljön de verkar i. Mindfulnessträning gör t.ex. att inflammationsgener påverkas så att inflammation i kroppen minskar. Mind-body – kropp – sinne/hjärna – påverkar ömsesidigt varandra och vårt välmående. Våra tankar påverkar fysiologiska processer. Ex. tankar kan stressa oss rent fysiologiskt, likväl som våra bakterier i tarmen påverkar hjärnan. Vetenskapen kring att skapa och behålla vanor – hur vi genom övningar påverkar goda vanor. Korta övningar många gånger per dag förefaller vara ett bra sätt att etablera och upprätthålla nya vanor. Vår inneboende godhet. Det är den mest kontroversiella delen. Om barn och vi vuxna har ett val väljer vi det mest prosociala goda alternativet enligt forskning. Vi har en förmåga att utveckla språk, bli godhjärtade, men förmågorna behöver tränas.
Det är m.a.o bevisat att vi kan träna vårt välbefinnande. Jag tänker att detta är mycket goda nyheter för alla, men kanske främst för oss som lever med en skadad hjärna. Jag upplever att jag har betydligt svårare att hantera stress efter min stroke och eftersom min hjärna inte hinner med att sortera och processa information lika bra som tidigare så har jag relativt ofta ångest och oro i kroppen. Mindfulness är då ett otroligt bra redskap att ta till för att lugna nervsystemet och den stressade hjärnan. Jag är ytterst skeptisk till mirakelmediciner. Mindfulness är en metod som verkligen fungerar för alla, men det kan vara en nödvändighet för oss som lever med förvärvade hjärnskador. Mycket bättre än mediciner. Jag kommer att fortsätta att utforska detta och rapportera till er. Gör dig själv en kärleksfull tjänst. Börja träna mindfulness redan idag. Jag delar gärna med mig av övningar för att komma igång. Hör gärna av er om ni är intresserade Till alla survivors därute! Tillsammans är vi starka <3!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela